FPSC propune Guvernului măsuri împotriva efectelor COVID-19 în sectorul construcțiilor

Ref. Situatia creata in sectorul constructiilor de efectele prezentei virusului COVID 19 in Romania si in lume
 
CATRE: Guvernul Romaniei – Domnului Prim-ministru Ludovic ORBAN
Ministerul Finantelor Publice – Domnului ministru Florin CITU
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – Doamnei ministru Violeta ALEXANDRU
Ministerul Afacerilor Interne – Domnului ministru Marcel VELA
Ministerul Transporturilor – Domnului ministru Lucian BODE
Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei – Domnului ministru Ion STEFAN
 
 
Avand in vedere situatia exceptionala, imprevizibila in care se afla activitatea din constructii – firme de constructii, producatori si distribuitori de materiale de constructii - afectata de epidemia COVID 19 in Romania si in lume, FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII va solicita de urgenta analiza  urmatoarelor propuneri  si interventia  neintarziata pentru compensarea/diminuarea efectelor grave ce escaladeaza deja  sectorul constructiilor:
  1. Amanarea cu pana la 60 de zile de la sfarsitul pandemiei (crizei) a termenului de plata a taxelor si impozitelor (TVA luna precedenta, impozit de profit).
  1. Scutirea de la plata de la declansarea pandemiei si pe o perioada de 60 de zile de la sfarsitul pandemiei a contributiilor, impozitului pe venit, accesoriilor, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF. Plata TVA va fi solicitata numai pentru facturile incasate.
  1. Acordarea unui somaj tehnic angajatilor in perioada pandemiei, in sensul acordarii ca masura de protectie a salariatilor a unei contributii echivalenta a 75% din salariul net.
  1. Institutiile statului sa asigure personal calificat in agentii, autoritati locale, trezorerii, in vederea efectuarii deconturilor pentru lucrari deja executate si pentru care s-au facut cheltuieli in lunile anterioare.
  1. Reguli si sustinere pentru paza unitatilor de productie, a depozitelor si a santierelor in situatia in care firmele autorizate pentru servicii de paza nu-si mai pot duce la indeplinire contractele. Simplificarea procedurilor de autorizare a firmelor ce asigura servicii de paza si/sau implicarea autoritatilor statului (ex. Jandarmeria).
  1. Constituirea unui fond de garantare pentru: liniile de credite, scrisorile de garantie, polite de asigurare ale operatorilor economici.
  1. Acordarea de facilitati sau inlesniri bancilor care crediteaza societatile, pentru amanarea ratelor la credite pana la sfarsitul pandemiei si scutirea de dobanzi a societatiilor pe intreaga perioada a pandemiei.
  1. Prelungirea termenelor de finalizare a lucrarilor de constructii si a contractelor si/sau comenzilor de materiale de constructii (produse pentru constructii) cu o perioada egala cu perioada pandemiei si inca 60 de zile dupa incheierea acesteia atat pentru lucrarile publice cat si pentru lucrarile cu beneficiari privati .
  1. Continuarea investitiilor publice si accelerarea acestora stiind ca in preconizata criza economica ce se va instala dupa pandemie, investitiile publice sunt motorul cresterii economice.
  1. Acordarea decontarii cheltuielilor de conservare a lucrarilor ce se considera din diverse motive ca se suspenda pe perioada pandemiei.
Apreciem ca interventia de urgenta a Guvernului in rezolvarea celor solicitate precum si stimularea investitiilor va influenta pozitiv trendul general al economiei in aceasta situatie complicata si grea.
 
PRESEDINTE,
Valentin PETRESCU