Recent, apele din industria locală de tâmplărie termoizolantă, în special și cele din sectorul construcțiilor, în general au fost tulburate de anunțul Guvernului cu privire la solicitarea Comisiei Europene ca, începând cu 2023, să fie anulate toate facilitățile fiscale acordate diferitelor ramuri economice și domenii, pornind de la principiul egalității și al tratamentului nediscriminatoriu.
În mod concret, îngrijorările reprezentanților Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT) și ai Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) sunt legate de o eventuală anulare a facilităților asigurate de OUG nr. 114/2018. Actul normativ în cauză a prilejuit, încă de la emiterea sa, o îndelungată serie de dispute, care s-au concretizat prin eliminarea din document a unor paragrafe legate de alte domenii de activitate, construcțiile – ca sector declarat prioritar la nivel național pentru o perioadă de un deceniu - nefiind, inițial, afectat de schimbările respective.
Riscul de periclitare a activităţii din branșă trebuie eliminat
Poziția de susținere a actualei forme a legii este justificată de experții din branșă prin numeroasele avantaje pe care ordonanța menționată anterior le-a generat atât pentru companii, cât și pentru bugetul de stat. Practic, odată cu stabilirea salariului minim de 3.000 de lei prin scutiri parţiale de taxe pe veniturile salariale s-a reușit stoparea în bună măsură a tendinței de emigrare a specialiștilor, precum și o creștere a gradului de fiscalizare a companiilor, pe măsură ce tot mai multe dintre societăți au ieșit din zona „neagră” sau „gri”, din punct de vedere al taxării. Calculele prezentate de diferiți specialiști indică faptul că efortul financiar aferent acoperirii diferențelor salariale a fost pe deplin compensat, în perioada de când se aplică legea în cauză, de încasările suplimentare aferente taxelor pe muncă. Cuantumul taxelor pe muncă, cu toate scutirile, a crescut în primul an de implementare cu circa 12%, ceea ce reprezintă un real succes și o dovadă că previziunile FPSC au fost foarte corecte, soluția propusă fiind de tip "win-win" pentru toate părțile implicate - firme, angajați, stat. De asemenea, un număr important de muncitori au ales să lucreze în România, atrași de veniturile mai mari pe care le puteau realiza și chiar unii lucrători ce activau peste granițele țării au fost determinați să se întoarcă (desi trendul a fost mai puțin vizibil, fiind alimentat inclusiv de o serie de factori conjuncturali de influență, cum ar fi, de pildă, restricțiile impuse cu ocazia pandemiei Covid-19). La momentul actual, situația în ceea ce privește forța de muncă, după cum indică orice analiză obiectivă, este destul de nefavorabilă, dacă se ia în considerare fie și numai numărul restrâns de profesioniști rămași pe plan național. Problema cea mai spinoasă este dată de faptul că România va demara în curând Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), ce prevede alocarea unor sume importante de la bugetul comunitar pentru proiecte de interes național, iar pentru punerea lor în operă sunt necesari și mai mulți experți decât cei disponibili la momentul de față. În condițiile în care facilitățile vor fi retrase, probabilitatea de reluare accelerată a exodului muncitorilor spre vestul Europei va crește semnificativ, concomitent cu sporirea riscului ca multe dintre companiile locale din domeniu să-și reducă sau chiar stopeze activitatea, din lipsă de resurse. Acesta este un scenariu de neconceput în condițiile actuale, din motivul respectiv autoritățile centrale din România trebuind să-și analizeze cu maximă atenție deciziile și să adopte cele mai bune hotărâri, care să nu pericliteze oportunitățile de creștere din perioada următoare, mai consideră reprezentanții PPTT.
PPTT pledează pentru predictibilitate, stabilitate și profitabilitate
Desigur, organizația patronală a reacționat imediat la anunțul oficialilor de la Palatul Victoria prin președintele său, Valentin Petrescu, acesta avertizând cu cea mai mare seriozitate asupra riscurilor majore ce pot fi induse de o acțiune pripită. „Din fericire, PPTT are o experiență îndelungată în negocierile cu Guvernul și va folosi în continuare toate pârghiile legale aflate la dispoziția sa pentru a apăra în cel mai înalt grad posibil interesele companiilor membre. Ne-am luptat vreme de aproape două decenii să ajungem în acest punct și am reușit prin perseverență să ne așezăm la masa negocierilor cu funcționari publici de la cel mai înalt nivel. În prezent, avem în titularul portofoliului de la ministerul de resort (MDLPA) un real partener de dialog, care sperăm că va asculta argumentele noastre și ne va susține în demersurile de evitare a unei catastrofe ce ar putea fi generată de eliminarea facilităților fiscale actuale. Noi continuăm să fim optimiști și vom lupta cu toate armele pe care le avem pentru a crea premisele unei continuități și predictibilități în domeniul nostru de activitate - elemente care sunt solicitate de toți partenerii și oamenii de afaceri cu care intrăm în contact. A venit momentul maturizării, în care toată lumea să-și respecte promisiunile și să se asigure un mediu propice dezvoltării afacerilor pe termen lung, cu atât mai mult cu cât industria în care activăm este una dintre principalele forțe motrice ale economiei naționale. România are nevoie de performanță în domeniu, ce nu poate fi asigurată decât în condiții de securitate pentru companii, oferindu-le acestora perspectiva unor câștiguri decente și a stabilității mult așteptate. Acestea sunt ideile pe care le susținem și îi invităm pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la înaintarea în direcția respectivă să ni se alăture”, a afirmat Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT.
„Guvernul nu se va atinge de facilităţile fiscale acordate companiilor din construcţii”
Un exemplu relevant în ceea ce privește implicarea în eforturile comune subordonate scopului de consolidare a branșei este reprezentat de inițiativa companiei Silcar Prod, din Zalău, care se află deja în negocieri pentru a adera la statutul de membru al patronatului. Recent, firma din Sălaj a organizat la sediul propriu o întâlnire cu ministrul de interne Lucian Bode, ministrul muncii și protecției sociale Raluca Turcan, președintele agenției naționale AJOFM – Maria Mareș, inspectorul general de stat ITM Dantes Nicolae Bratu etc. Oficialii Silcar au declarant la finele reuniunii că au obținut „promisiunea fermă a d-nei ministru Raluca Turcan că nu se vor atinge de facilitățile acordate companiilor de construcții, în pofida presiunilor constante ce vin în această direcție, inclusiv din partea Comisiei Europene. Sectorul respectiv va rămâne unul de importanță strategică, mai ales acum când se dorește atragerea unor fonduri însemnate prin PNRR, și este nevoie mai mult ca oricând de personal calificat pentru implementarea cu succes a acestor proiecte". În ceea ce privește problema creșterilor de prețuri ale materiilor prime și materialelor, oficialii Guvernului au dat asigurări că, în cel mai scurt timp, se va încerca rezolvarea ei. Discuțiile dintre conducerea Silcar și reprezentanții autorităților centrale au mai vizat formarea forței de muncă prin consolidarea sistemului dual de învățământ, precum și o serie de proiecte de digitalizare și eliminare a birocrației, care se află deja pe agenda Executivului. Totodată, s-a discutat despre diversificarea măsurilor de sprijin pentru companii și pentru angajați, mai ales în contextul în care unele dintre măsuri luate în contextul pandemiei nu se vor mai aplica odată cu normalizarea activităților economice. „Am primit astăzi mai multe propuneri pe care le vom include în efortul nostru de a îmbunătăți sprijinul acordat companiilor în perioada următoare. Am agreat să identificăm împreună - companii și instituții - potențialul de creștere a ocupării forței de muncă la nivel local, în condițiile în care o mare parte dintre șomerii înregistrați nu beneficiază de indemnizație de șomaj, deci sunt persoane pentru care pot fi găsite soluții de integrare pe piața muncii", a mai declarat Raluca Turcan.
Invitaţie la un dialog constructiv, adresată oficialilor de la Palatul Victoria
„Acestea constituie semnale încurajatoare, venite într-o perioadă deosebit de sensibilă, în care toată lumea este atentă la efectele crizei sanitare, iar piața se caracterizează printr-un grad ridicat de incertitudine. Faptul că am găsit înțelegere la nivelul Guvernului, care, printr-unul dintre membrii săi, a dezmințit intenția de raliere la propunerea Comisiei Europene este benefic pentru branșa noastră. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare. Noi, ca organizație patronală, avem toată deschiderea și încurajăm astfel de inițiative din partea firmelor de profil. Ne bucură faptul că în curând vom avea alături de noi o companie atât de puternică așa cum este Silcar Prod, care a dovedit deja că merită un loc în PPTT prin felul în care a abordat problematica spinoasă a momentului și a reușit un dialog la cel mai înalt nivel. Ar fi de dorit ca asemenea întâlniri să aibă loc mai des, pentru a da prilejul administrației centrale să ia pulsul real al industriei și să se familiarizeze cu problemele cu care aceasta se confruntă. Fără a exagera, trebuie să amintim faptul că sectorul tâmplăriei termoizolante este unul din performerii industriei naționale, fapt dovedit de poziția secundă pe care România o ocupă pe acest segment în topul exportatorilor europeni. Este un loc onorant, o performanță care nu a mai fost atinsă de o ramură economică din țara noastră și de acea ar fi bine ca vocea noastră, în calitate de reprezentanți ai acestui domeniu, să fie mai atent ascultată. Ne exprimăm convingerea că în viitor va avea loc un dialog din care să aibă de câștigat toate părțile!”, a încheiat Lőrincz Barnabás.
Articol preluat din Revista Fereastra, editia din iunie-iulie 2021, www.fereastra.ro