Evaluarea si certificarea competentelor profesionale ale angajatilor din domeniul executiei si montajului tamplariei termoizolante - actiune in plina desfasurare si cu o dezvoltare pe masura


In 20 decembrie 2012 a fost autorizat Centrul de Evaluare si Certificare din cadrul Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) pentru evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale. 

Centrul de Evaluare si Certificare din cadrul PPTT este autorizat sa efectueze evaluari si certificari pentru:
-Calificarea "Confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice"
-Calificarea "Confecționer geam termoizolator"
-Ocupatia "Montator tâmplărie din aluminiu și mase plastice" 

De remarcat este faptul ca Certificatele de competente profesionale obtinute in urma proceselor de evaluare realizate de catre Centrul PPTT sunt recunoscute la nivel national avand statutul actelor de studii.

Pentru recunoasterea internationala a certificatelor de competente profesionale obtinute in Romania este necesara apostilarea (tari semnatare ale Conventiei de la Haga, detalii pe www.apostile.ro) sau supralegalizarea (tari nesemnatare ale Conventiei de la Haga). In vederea aplicarii apostilei sau a supralegalizarii de catre organele competente este necesara verificarea autenticitatii certificatelor de competente profesionale la ANC. Certificatele se pot apostila de catre prefecturile judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

In primul sementru din anul 2013 au fost evaluate si certificate peste 100 de persoane de catre Centrul din cadrul PPTT.

Au fost solicitari si in regim de urgenta de la persoane cu experienta in domeniul montajului tamplariei termoizolante care pleacau sa munceasca in Franta, insa acestea nu aveau calificare/certificare. In acesta tara meseriasii din Romania sunt apreciati corespunzator calificarii pe care o detin.

Trebuie mentionat faptul ca Centrul de evaluare din cadrul PPTT functioneaza respectand cu strictete procedurile prevazute de legislatie.

Centrul se adreseaza:
-tuturor persoanelor care au experienta de munca in domeniul executiei si montajului tamplariei termoizolante si executiei vitrajelor izolante si care doresc sa obtina o calificare;
-angajatorilor care intentioneaza sa participe la licitatii in Romania sau sa execute lucrari de executie si montaj tamplarie termoizolanta in strainatate si care trebuie sa faca dovada ca muncitorii au calificarea corespunzatoare activitatii pe care o desfasoara corespunzator lucrarilor contractate.

Pentru evaluarea persoanelor care au experienta de munca dar nu mai lucreaza in acest domeniu, Centrul PPTT, conform procedurii de autorizare, are incheiate parteneriate cu firme din domeniu pentru ca acesti candidati sa sustina proba practica. Pentru angajatorii care vor sa-si certifice angajatii sau persoane care au un loc de munca in domeniu (si care obtin acordul angajatorului pentru evaluarea probei practice) evaluarea are loc la locul de munca.

Companiile interesate sa-si certifice angajatii care detin experienta de munca in acest domeniu si care doresc sa obtina informatii suplimentare se pot adresa Centrului pe urmatoarele date de contact:

P.P.T.T.
Bulevardul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, et. 8, ap. 130
Bucuresti, Sector 3
Telefon 021.311.16.30
Fax 021.311.80.10
Mobil 0723.178.215
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.